Bajkom k tajchom

Odvodnenie cyklotrasy Stopa salamandry

Stopa Salamandry - obrázok4

Posilnení skúsenosťami z úprav povrchu cyklotrasy Prachovňa, o ktorých sme písali tu, sme sa rozhodli v októbri 2022 pokračovať v podobnom rozsahu prác aj na ďalšej časti inej cyklotrasy, kde voda robila problémy so zjazdnosťou pre cykloturistov.
Mohli sme si dovoliť pokračovať s väčšími úpravami povrchu cyklotrasy pomocou prenajatého traktorbagra len vďaka získaným 2% z dane z príjmov od podporovateľov projektu Bajkom k tajchom. Už to nie je práca len s krompáčom a lopatou na jednom alebo dvoch problémových miestach, ale sú to úpravy na väčšej časti cyklotrasy, ktoré prakticky okamžite zlepšujú zjazdnosť a zážitok z jazdy po cyklotrase. A to len vďaka vašej podpore z 2% z dane.

Stopa Salamandry obrázok1

Podobne ako na cyklotrase Prachovňa, tak aj na cyklotrase Stopa salamandry v časti za hotolem Salamandra voda podmáčala povrch cyklotrasy a na mnohých miestach spôsobovala zlú zjazdnosť v tejto časti cyklotrasy. Kým pre niekoho blato vytvorilo len zvýšenú pozornosť a námahu, pre iného cyklistu bolo blato neprekonateľnou prekážkou pre prejazd tejto časti cyklotrasy.

Stopa Salamandry - obrázok2

Lesná cesta, po ktorej vedie cyklotrasa je zarezaná do svahu a prirodzenie vytvára kanál na vedenie vody zo svahu. Na povrchu lesnej cesty neboli robené potrebné opatrenia na odvedenie vody mimo lesnú cestu.

Preto sme sa rozhodli urobiť na viacerých miestach široké odvodňovacie odrážky, tak aby v nich neuviazlo koleso bicykla a na niektorých miestach sme stiahli z povrchu cyklotrasy vrstvu nánosov z blata a lístia, ktoré priniesla tečúca voda.

Stopa Salamandry - obrázok3

Opäť sme využili služby miestneho dodávateľa a tak znovu cyklotrasy Bajkom k tajchom podporili miestnu ekonomiku nie len v oblasti ubytovania a stravovania.

Konečné úpravy ručným náradím vykonávali bezplatne dobrovoľníci z OZ Bajkom k tajchom.

Stopa Salamandry - obrázok4

Veríme, že týmito úpravami na časti cyklotrasy Stopa salamandry sme zlepšili zjazdnosť cyklotrasy a sprístupnili túto časť cyklotrasy aj menej techniky zdatným cykloturistom.

2 Odpovede

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ďalšie články

Máme toho viac, tu je najbližších 6 článkov.